Kako koristiti i iskoristiti Raspberry računala

Raspberry Pi malo i jako pristupačno računalo čija je cijena na razini malo boljeg računalnog miša ili tipkovnice. Raspberry Pi ili skraćeno RPi se vrlo dobro može koristiti za učenje programiranja, za izradu jednostavnijih robota i omogućava stvaranje puno raznorvrsnih projekata od kojih će nekoliko biti i prikazano u ovom članku.

Raspberry Pi omogućava sve ono što biste očekivali od stolnog računala – pretraživanje i pregledavanje web stranica, igranja igara, kao i gledanje filmova ili slušanje glazbe. Uz sve “tradicionalne” mogućnosti koje očekujete od jednog stolnog računala, RPi omogućava i puno više od klasičnog modernog računala.

Osim što omogućava postavljanje vlastitog operativnog sustava, omogućava i direktan pristup hardvera te tako na njega možete spojiti razne senzore, aktuatore koristeći GPIO port. Jedna od glavnih ideja o razlozima nastanka Raspberry Pi računala je da mladim ljudima omogući na vrlo pristupačan način kako programirati na jezicima kao što su Scratch i Python. Naravno, i svi ostali popularni programski jezici su uključeni u službeni operativni sustav.

Danas je potražnja za programerima veća nego ikad, a Raspberry Pi je mladim ljudima dodatno stvorio želju za istraživanjem računala, programiranja i tehnologije općenito. No, ljudi svih dobnih skupina koriste Raspberry Pi za stvaranje uzbudljivih projekata: od retro igraćih konzola do meteoroloških postaja povezanih s internetom. Ako želite izrađivati ​​igre, graditi robote ili stvarati zanimljive projekte, Raspberry Pi je idelno računalo za to.

Kako koristiti Raspberry Pi računala

Raspberry Pi poznato je kao single-board računalo (računalo na jednoj ploči), što znači upravo kako i kako zvuči: to je računalo, baš poput radne površine, prijenosnog računala ili pametnog telefona, ali izgrađeno na jednoj tiskanoj pločici. Kao i većina drugih single-board računala, Raspberry Pi je malen – otprilike veličine kreditne kartice – ali to ne znači da nije moćan. Raspberry Pi može pokretati sve što i veća i moćnija računala mogu, premda ne nužno tako brzo.

Postoje razni modeli Raspberry Pi računala od svog izvodnog modela B, a u svakoj novoj inačici donosi poboljšane značajke. Npr. Raspberry Pi Zero mala je verzija “normalnog” Raspberry Pi računala, no koja odbacuje nekoliko značajki – posebice višestruke USB priključke i mrežni priključak – u korist znatno manjeg izgleda i smanjenih potreba za napajanjem.

Iako postoje raličite verzije Raspberry Pi računala, svi modeli ipak imaju nešto što je svima zajedničko: kompatibilni su, što znači da će softver napisan za jedan model raditi na bilo kojem drugom modelu. Moguće je čak uzeti i najnoviju verziju operativnog sustava Raspberry Pi i pokrenuti ga na originalnom prototipu Model B. Istina je da će raditi sporije, ali i dalje će raditi. U ovom članku ćemo proći kroz primjere projekata koji koriste Raspberry Pi 3 Model B+, jedna od najpopularnie verzija Raspberry Pia.

Za razliku od tradicionalnih stolnih računala koje sve svoje komponente ima sadržane u kućištu, Raspberry Pi ima sve svoje komponente, priključke i elemente vidljivo i potpuno dostupno. Naravno, moguće je dokupiti kućište za RPi računala. Upravo zato što su svi dijelovi računala dostupni, to ga čini izvrsnim alatom za učenje o tome što rade različiti dijelovi računala, a također omogućava vrlo jednostavno fizičko spajanje raznih dodataka – senzora, aktuatora te proširenja koje omogućavaju dodatne funkcionalnosti.

The Raspberry Pi 3 Model B+ sadrži sljedeće komponente odnosno dijelove:

 • Procesor Broadcom BCM2837B0, Cortex-A53 (ARMv8) 64-bit SoC @ 1.4GHz
 • 1GB LPDDR2 SDRAM radne memorije
 • 2.4GHz i 5GHz IEEE 802.11.b/g/n/ac bežična mreža, Bluetooth 4.2, BLE
 • Gigabit Ethernet koristeći USB 2.0 (maximum throughput 300 Mbps)
 • 40-pinski GPIO konektor
 • HDMI konektor (pune veličine)
 • 4 USB 2.0 porta
 • CSI priključak za spajanje Raspberry Pi kamere
 • DSI priključak za spajanje Raspberry Pi ekrana na dodir
 • Stereo i video izlaz koristeći 4-polni konektor
 • Micro SD port za potrebe operativnog sustava i skladištenja podataka
 • 5V/2.5A DC konektor za napajanje
 • Podrška za napajanje pomoću mreže (Power Over Ethernet)

Raspberry Pi sam po sebi ne može učiniti puno, baš kao što i samo stolno računalo samo po sebi nije ništa više od utega za papir. Raspberry Pi računalo za svoj rad treba periferne uređaje: za pohranu će trebati najmanje microSD kartica; monitor ili TV tako da se može vidjeti što se radi i pokreće; tipkovnica i miš za upravljanje računalom; i 5-voltno (5 V) mikro USB napajanje snage 2,5 A (2,5 A) ili bolje.

Ukoliko imate sve prethodno navedeno, imate potpuno funkcionalno računalo. To ipak nije sve što od perifernih uređaja možete koristiti RPi-jem. Za vaše Raspberry računalo možete kupiti i kućište, koje pomaže u zaštiti dok ga upotrebljavate, a ne blokira vam pristup raznim priključcima; modul kamere, zaslon osjetljiv na dodir i Sense HAT, pametni multifunkcionalni dodatak. Na raspolaganju je i širok asortiman dodatne opreme, od raznih kompleta do kitova koji omogućavaju pretvorbu Raspberry Pia u prijenosno računalo ili tablet, na dodatke koji mu daju mogućnost razumijevanja vašeg govora, pa čak i razgovora s vama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *