Blockchain – tehnologija na kojoj je nastala kriptovaluta

Blockchain ili Bitcoin? Što znače ti pojmovi? Koja je razlika između njih? Idemo rastumačiti o čemu se ovdje radi. Pretpostavljam da je velik postotak ljudi koji koriste Internet ili na neki drugi način prate tehnologiju i financije čuo za Bitcoin. I većina će se složiti da je to neka vrsta digitalnog novca iako možda neće znati po čemu se razlikuje od brojeva koje vide i prebacuju između bankovnih računa na svom Internet bankarstvu. Na prvi pogled zaista se može činiti da je to nešto slično, neki brojevi na računima, ali ipak u pozadini stoji potpuno različita tehnologija i korisničko iskustvo kao i drugačiji pristup odgovornosti prema vlastitim financijama.

Da razjasnimo prvo naše glavne pojmove, blockchain i Bitcoin. Krajem, sada već u tehnološkom smislu davne, 2008. godine u kriptografskoj zajednici izlazi članak pod nazivom „Bitcoin:​ ​A Peer-to-Peer​ ​Electronic​ ​Cash​ ​System“ [1] a nedugo zatim i konkretna, funkcionalna, implementacija tehnologije opisane u članku. Ta tehnologija je bila blockchain a njen prvi predstavnik bio je Bitcoin. Dakle blockchain je kao tehnologija danas temelj za izradu različitih digitalnih valuta i povezanih projekata. Osim Bitcoina postoji doslovno stotine drugih projekata koji omogućuju istu funkcionalnost kao i Bitcoin, a to je prijenos digitalnog novca s jedne adrese na drugu. Dok neki projekti žele ponuditi i dodatne funkcionalnosti, no o tome više kasnije.

Tehnologija

Zašto kažemo da je blockchain različita tehnologija u usporedbi s dosadašnjim npr. bankarskim sustavima? Zbog toga što se podatci spremaju na drugačiji način. Ukoliko radite klasičnu bankovnu transakciju svi podatci o transakciji (npr. prijenos novca s jednog vašeg računa na vaš drugi račun) nalaze se na računalima (serverima) vaše banke. To je takozvani centralizirani sustav gdje jedan entitet (npr. banka) upravlja radom cijelog sustava i pripadajućom bazom podataka koja sadrži transakcije. Gdje leži potencijalan problem u takvom sustavu? Problem leži u povjerenju u instituciju koja je nadležna nad bazom transakcija. Svaka transakcija se u takvom sustavu može poništiti, zaustaviti, u ekstremnom slučaju i krivotvoriti ukoliko za to postoji potreba (npr. po nalogu drugih državnih institucija). Na isti način, korisniku se može zabraniti pristup vlastitom računu ukoliko netko odredi da je to potrebno, što u uređenom demokratskom društvu nije nužno problem. Ali trenutno na svijetu postoje različita političko društvena uređenja koja takav mehanizam mogu iskoristiti za financijsku opresiju nad nepodobnim građanima, koji tada gube financijsku slobodu.

Slika 1. Isti niz blokova s transakcijama na svim čvorovima

Blockchain kao tehnologija izbacuje centraliziranost iz priče o transakcijama. Ne postoji jedno mjesto gdje su pohranjenje sve transakcije, kao ni jedan entitet koji ima nadzor i mogućnost promjene podataka. Sve transakcije nalaze se u podatkovnim blokovima koji se stvaraju svakih nekoliko minuta. Novi blok transakcija dodaje se na postojeći lanac (niz) blokova (od tuda i potječe naziv blockchain) te takav lanac blokova čini svojevrsnu bazu svih do tada ostvarenih transakcija u blockchain mreži. Posebnost ovog sustava je da se lanac s blokovima ne nalazi na jednom računalu ili serveru, nego se lanac s blokovima nalazi kod svakog korisnika koji to želi na taj način sudjelovati u blockchain mreži (Slika 1). Pošto velik broj korisnika posjeduje zapis o svim transakcijama, teško je (moglo bi se reći da je gotovo nemoguće) napraviti izmjene transakcije u lancu. Ukoliko na svom računalu napravite izmjenu (pokušate krivotvoriti ili poništiti transakciju), ostatak mreže neće tu izmjenu prihvatiti jer imaju uvid u stvarno stanje lanca. Zbog toga nije moguće s nečijeg računa „na silu“ uzeti sredstva jer svi sudionici u blockchain mreži (koji se nalaze u različitim državama i kontinentima) jamče za stanje i ne može ih nitko prisiliti da po nečijem nalogu odrade transakciju bez pristanka vlasnika računa. 

Kada pričamo o računima na Bitcoin mreži zapravo mislimo na Bitcoin adrese. Dakle ukoliko želimo drugom korisniku poslati određeni iznos, moramo znati njegovu Bitcoin adresu. U tom smislu je Bitcoin adresa isto što i IBAN broj računa koji imate uz svoj bankovni račun. Trenutno su u upotrebi 3 vrste (formata) Bitcoin adresa. [2]

Stari format (počinje s brojem 1):  1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2

P2SH format (počinje s brojem 3): 3J98t1WpEZ73CNmQviecrnyiWrnqRhWNLy

Bech32 format (počinje s bc1): bc1qar0srrr7xfkvy5l643lydnw9re59gtzzwf5mdq

Ukoliko niste sigurni koji format koristiti, koristite stari format. Transakcije preko takvih adresa jesu nešto sporije i skuplje, ali sigurni ste da su podržane od strane svih sudionika transakcije. Najnoviji Bech32 format omogućuje jeftinije i brže transakcije, ali jedan dio mjenjačnica kriptovaluta još uvijek ne podržava transakcije preko takvih adresa.

Osnovno skladištenje Bitcoina

Kupljeni Bitcoin nalazi se u našem vlasništvu unutar našeg korisničkog računa na online mjenjačnici ili na našem uređaju na koji smo ga poslali (mobitel, pc ili specijalizirani uređaji za pohranu kriptovaluta). U svakom slučaju, on se nalazi na određenoj Bitcoin adresi koja je pridružena vašem korisničkom računu na mjenjačnici ili je pridružena vašem uređaju unutar aplikacije koja se obično naziva wallet (novčanik). Postoje razni walleti koji se mogu instalirati na računalo ili mobitel. Instalirani wallet vam zatim nudi stvaranje jedinstvene Bitcoin adrese na koju možete poslati Bitcoin. Npr. kada šaljete Bitcoin s mjenjačnice na vaš mobitel, u obrazac za slanje na web stranici mjenjačnice morate unijeti Bitcoin adresu koju je stvorio vaš wallet na vašem mobitelu. Bitcoin zatim napušta mjenjačnicu i pojavljuje se unutar walleta na vašem mobitelu.

Postavlja se legitimno pitanje: „A što ako se mobitel pokvari/izgubi?“. Da bi izbjegli gubitak sredstava u walletu, moramo na sigurno pohraniti tzv. privatni ključ. Svaka Bitcoin adresa ima pridružen jedinstven privatni ključ. On je automatski stvoren u vašem walletu zajedno sa Bitcoin adresom i on je razlog zašto vaš wallet može pristupiti i prikazati Bitcoin koji ste poslali na adresu u vašem walletu. Pomoću privatnog ključa, vi možete svoju adresu dodati u wallet na drugom uređaju i na taj način ponovno pristupiti tom Bitcoin-u, bez obzira što se vaš prvi mobitel možda pokvario. Jer taj Bitcoin se zapravo cijelo vrijeme nalazi na Bitcoin mreži, pa ne može nestati uništenjem vašeg uređaja. Osim u slučaju da nemate privatni ključ negdje u rezervi. U tom slučaju se taj Bitcoin i dalje nalazi na mreži, ali mu bez privatnog ključa više nitko ne može pristupiti i ostaje zauvijek na toj adresi.

Korisnicima je najlakše ostaviti kupljene Bitcoin-e na mjenjačnici, ali treba naglasiti da iako vi na mjenjačnici vidite adresu na kojoj se nalazi vaš Bitcoin, nemate pristup privatnom ključu navedene adrese. To je normalna praksa, ali ako se nešto dogodi s mjenjačnicom a nitko vam nije dostavio privatni ključ, vaš Bitcoin je također izgubljen. Stoga se ne preporučuje držati velike iznose na online mjenjačnicama osim ako imate apsolutno povjerenje u poslovanje iste.

Instaliranje i backup walleta na Androidu

Kupnja i transakcija Bitcoina

Ukoliko želite kupiti Bitcoin, četiri su osnovna načina da to ostvarite:

  1. Pronaći osobu koja posjeduje Bitcoin i osobno dogovoriti razmjenu (osoba sa svog uređaja (adrese) pošalje Bitcoin na vaš uređaj (adresu), a vi njoj platite u novčanoj ili drugoj protuvrijednosti). Ovaj način kupnje zahtijeva da vjerujete osobi kako vas ne bi prevarila, (npr. pošaljete novce, a ne dobijete bitcoin). Tako da je možda najbolja praksa dogovoriti susret u živo gdje se obavi kompletna razmjena. Ako ste razmjenu dogovorili pomoću jedne od web stranica koje služe za spajanje potencijalnih interesenata za transakcije, provjerite da li stranica nudi ocjene drugih korisnika kako bi vidjeli da li je prodavatelj pouzdan.
  2. Bitcoin bankomati – postoje bankomati na kojima je moguće kupiti i prodati Bitcoin i druge kriptovalute. U hrvatskoj ih je trenutno manji broj, pretežno u Zagrebu. Popis možete provjeriti na poveznici: https://coinatmradar.com/country/54/bitcoin-atm-croatia/
  3. Fizičke mjenjačnice – fizičke poslovnice različitih tvrtki koje se bave prodajom Bitcoina-a. U hrvatskoj su to:
  4. Online mjenjačnice – možda najbrži način da dođete do kriptovaluta. Ima ih velik broj u svijetu, a neke rade i u hrvatskoj. Ovdje treba paziti da koristite provjerene mjenjačnice, pogotovo ako kupljene kritopvalute planirate držati pohranjene na samoj online mjenjačnici. Takve mjenjačnice su ponekad žrtve hacker-skih napada u kojima napadači ukradu dio kriptovaluta koje su na mjenjačnici pohranjene. Zbog toga je važno koristiti provjerene mjenjačnice koje su se kroz duže vrijeme pokazale kao provjerene i sigurne.
Primjer kupnje Bitcoina

Neke hrvatske online mjenjačnice:

Ili strane:

Poveznice:

[1] https://papers.ssrn.com/sol3/Delivery.cfm/SSRN_ID3047875_code2508452.pdf?abstractid=3047875&mirid=1&type=2

[2] https://www.interactivecrypto.com/3-bitcoin-address-formats-you-need-to-know

NAPOMENA: Ovaj tekst nije financijski savjet za kupnju kriptovaluta! Kupnju i transakciju kriptovaluta radite na svoju odgovornost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *